Onze ervaring met de kindertandarts - Gera Raakt
TOP
Onze ervaring met de kindertandarts
Gezin Opvoeding

Onze ervaring met de kindertandarts

Binnenkort heeft mijn dochter haar laatste afspraak bij de kindertandarts en kunnen we het traject afsluiten. In dit blog wil ik graag onze ervaring met de kindertandarts delen, omdat ik gemerkt heb dat ouders soms hun vraagtekens hebben bij deze speciale tandarts.

Controle

Een regelmatig bezoek aan de tandarts vinden we erg belangrijk. We gaan dan ook braaf iedere zes maanden op controle. De kinderen namen we al van kleins af aan mee en die mochten dan ook even in de tandartsstoel liggen terwijl de tandarts de tandjes telde. Bij onze dochter bleek al snel dat haar tandjes vrij dicht op elkaar stonden waardoor goed tandenpoetsen behoorlijk werd bemoeilijkt.

 

Slecht melkgebit

Daarom schreef ik in een eerder blog al eens dat onze oudste dochter last had van gaatjes. En dat al op zo’n jonge leeftijd! Ondanks dat ik er niet veel tegen kon doen voelde ik me als ouder behoorlijk falen. Kijk, dat ze niet zo’n goed melkgebit had was ons al snel duidelijk, want ondanks goed poetsen kreeg ze helaas toch vlekjes op haar tanden. De tandarts maakte op een gegeven moment zelfs nog een beetje ruimte tussen haar tandjes zodat we daar beter konden komen, maar toch ontstonden er kleine gaatjes die verholpen dienden te worden.

Hoe aardig en rustig onze eigen tandarts ook was, onze dochter had eigenlijk meer tijd nodig om de tandjes goed te kunnen behandelen. Daarom verwees hij ons door naar een kindertandarts. Een beslissing die ik zelf ook wel een beetje lastig vond, maar waar ik achteraf heel erg blij mee ben.

 

Onze ervaring met de kindertandarts

Er zijn een aantal situaties waarin je doorverwezen kan worden naar de kindertandarts. In ons geval was er sprake van meerdere gaatjes en onze tandarts wilde voorkomen dat onze dochter angst zou krijgen voor een bezoek aan de tandarts. De kindertandarts heeft een speciale opleiding gevolgd en kan daardoor goed rekening houden met en inspelen op het gedrag van het kind.

Goed, onze dochter werd op de wachtlijst gezet, we kregen de vraag of we een uitgebreide vragenlijst in wilden vullen en de behandeling ging van start. Eenmaal aan de beurt (wat vrij vlot ging) werden er gelijk meerdere afspraken gepland. Het was niet zeker of ze allemaal nodig waren, maar dan stond het maar vast. Aangezien ik al behoorlijk wat meegemaakt heb met mijn gebit en dus behoorlijk angstig ben voor de tandarts, ging mijn man met onze dochter mee.

 

Kennismaking kindertandarts

Bij de kindertandarts draait alles om vertrouwen. De eerste afspraak stond dan ook vooral in het teken van kennismaken met elkaar. Onze dochter kon even rustig in de behandelkamer rondkijken en mocht vragen stellen over alle aanwezige apparatuur. De volgende afspraak werd er met name in haar mond gekeken en pas bij de afspraak daarna werd er pas een gaatje gevuld. Zo ging het steeds een stapje verder.

 

Alleen…

Wat ik van tevoren al van meerdere mensen had begrepen en waar ik best wel moeite mee had was dat je als ouder niet aanwezig mag zijn bij de behandeling. Je kind gaat alleen naar binnen en jij moet wachten in de wachtkamer. Wegens corona moest mijn man in het begin van het traject zelfs in de auto wachten. De achterliggende gedachte hierbij is dat je kind vertrouwen in de kindertandarts krijgt en jij als ouder je kind niet (onbewust) beïnvloedt. Hoewel ik hier zeker wel begrip voor heb vond ik het erg lastig, zeker als je zo vaak rare verhalen over misbruik leest.

Om misverstanden te voorkomen hing er een camera in de behandelkamer waardoor er toezicht gehouden kan worden. Laat ik voorop stellen dat ik niet weet of dit overal zo is, maar bij die ‘van ons’ wel. Het werkt natuurlijk ook twee kanten op. De tandarts kan met behulp van de beelden ook aantonen wat er precies gebeurd is.

 

Nacontrole

Hoewel de eigenlijke behandeling al een poosje klaar is, moet je kind van de verzekering nog een paar keer op controle komen. In augustus zal in principe de laatste afspraak plaatsvinden en dan komt ze gewoon weer onder controle van onze eigen tandarts.

 

Conclusie kindertandarts

Hoewel ik er zelf behoorlijk tegenop zag, is onze ervaring met de kindertandarts erg positief. De behandeling bij de kindertandarts is erg goed geweest voor onze dochter. Ze loopt vrolijk mee met de assistente en komt even vrolijk weer naar buiten. Al met al dus een hele positieve ervaring, alleen jammer dat het nodig was. En ondanks dat de tandjes er nog wel wat gehavend uitzien, is er geen sprake meer van gaatjes. Hopelijk blijft dat zo!

 

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter of Pinterest.

 

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com

Gera Stockschen

In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger, tekstschrijver. Bovenal vrouw van de liefste, moeder van vier lieve kinderen. Ook nog eens gek op eten en een echte levensgenieter die mede mogelijk gemaakt door ADHD moeilijk stil kan zitten.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.