Emigreren: we verhuizen naar Duitsland! - Gera Raakt
TOP
Emigreren, wij verhuizen naar Duitsland
Lifestyle Persoonlijk

Emigreren: we verhuizen naar Duitsland!

We gaan emigreren: we verhuizen naar Duitsland! In dit blog wil ik je graag meer vertellen over het hoe, wat en waarom we tot dit besluit zijn gekomen en welke weg wij bewandeld hebben. Want toen we aan dit avontuur begonnen hadden we eigenlijk geen idee waar we moesten beginnen.

Nieuwbouwplannen

Laat ik dan ook maar bij het hele begin beginnen. Dan moeten we zo’n zeven jaar terug in de tijd, naar 2016. Onze jongste zoon was geboren en ik was zwanger van onze oudste dochter. In de familie van mijn man is een mooi stukje grond waar we een huis op mochten bouwen. Hiervoor moest een bestemmingsplanwijziging aangevraagd worden, een proces wat vaak behoorlijk wat tijd in beslag neemt. Intussen lieten we het huis ontwerpen, want dit moesten we indienen als we bouwvergunning aan zouden gaan vragen.

Helaas voor ons lag het stuk grond waar we het huis op wilden bouwen net binnen een gebied waar de gemeente een nieuw plan voor moest vaststellen. Nou, de gemeente moest met meerdere organisaties om de tafel en iedereen die nog ergens een vergunning voor nodig had kon dit nog indienen. Het proces wat toch al veel tijd kostte, nam nóg meer tijd in beslag. Toen kwam ook nog corona… Enfin, zes jaar later hebben we bijna goedkeuring van de gemeente en toen kwam er nog meer gedoe waar ik in dit blog verder niet op in wil gaan, het is het niet waard. We besloten ons verlies te nemen en over te gaan op plan B.

 

Huis kopen

Inmiddels hadden we onze flat al goed kunnen verkopen. Maar ja, plan B betekende dat we een ander huis op een andere plek zouden gaan kopen. Iets wat in deze tijd niet zo eenvoudig is. En wat we graag wilden was al helemaal niet meer betaalbaar… tenzij we natuurlijk in het aardbevingsgebied zouden gaan wonen. Niet echt de fijne plek die ik voor onze kinderen voor ogen had…

Stiekem hadden we ook al een plan C klaar: verhuizen naar Duitsland. Maar ja, ook al woon je in de grensstreek, dat betekent wel dat je gaat emigreren. Wilden we dat echt? Durfden we dat wel? Wat nou als… En waar dan in Duitsland? Want ja, als je dan toch gaat emigreren, kan je het dan niet net zo goed gelijk goed doen en ver Duitsland intrekken? Prachtige huizen, voor nog minder geld. Kortom, we stelden onszelf de nodige vragen waar we toch echt eerst zelf een antwoord op moesten vinden.

 

Emigreren naar Duitsland

De eerste vragen die we hadden waren bijvoorbeeld: hoe financier je een huis in Duitsland? Hoeveel konden we überhaupt lenen? En was dat genoeg voor wat we wilden? Vorig jaar zomer voerden we ons eerste verkennende gesprek met een Duitse bank. Tijdens dit gesprek kregen we onze antwoorden, maar zetten onze plannen nog even in de ijskast, want ja, de nieuwbouwplannen waren op dat moment nog niet van tafel. Toen in februari de plannen ineens veranderden besloten we de sprong te gaan wagen: we zouden gaan emigreren en actief op zoek gaan naar een huis in Duitsland.

 

Aankoopmakelaar

Allemaal leuk en aardig hoor, dat doorhakken van die knoop, maar daarmee koop je nog geen huis. Hoe werkt een huis kopen in Duitsland eigenlijk? Want Nederland en Duitsland lijken wel op elkaar, maar dat is niet met alles zo. Op een gegeven moment ontdekte ik, na het zoveelste rondje op Funda, dat de huizen die wij leuk vonden bij een bepaalde makelaar stonden. Deze makelaar was gevestigd in Nederland, maar was ook actief op de Duitse markt en had hier zodoende veel ervaring mee. We besloten hen te vragen ons te helpen bij onze zoektocht. We hadden een fijn gesprek en gingen met elkaar in zee. Het fijne aan deze makelaar is dat ze ons begeleiden bij het hele proces. Van aankoop tot financiering en andere tips en trics. Natuurlijk zou de makelaar ons attenderen als hij geschikte huizen tegenkwam, maar zelf bleven we ook rondkijken.

 

Hét huis

Zo hebben we zelf twee huizen gevonden die we graag wilden bezichtigen. Het ene huis had veel potentie, maar was gezien het werk wat allemaal nog moest worden gedaan, veel te duur. We hebben er wel een bod op uitgebracht, maar dat werd allemaal niks. Daarna vonden we een huis, maar ook deze was al aardig aan de prijs. Wilden we er wat leuks van maken dan zaten we echt aan het maximum van wat we konden lenen. Wilden we dat eigenlijk wel? Juist wij die altijd zeiden: wat er ook gebeurt, we willen geen hypotheek op twee inkomens. We willen ruimte overhouden om te kunnen leven en ruimte hebben om tegenvallers op te vangen.

En toen kwam daar ons huis voorbij: rustig gelegen, vrijstaand, 148 m2 woonoppervlak, 1100 m2 grond en het stond te koop voor nog geen 2 ton. Weliswaar de nodige gebruikssporen, maar hé, dat valt op te knappen. Op woensdag 3 augustus konden we de woning bezichtigen en de volgende dag brachten we ons bod uit. Gelukkig kregen we op maandagavond al te horen dat het huis aan ons werd toegewezen! Wauw, wat een hoop gevoelens maakte dat los zeg. Van sprakeloos tot euforie. En stiekem toch ook wel een beetje spanning. Want nou werd het allemaal wel heel erg echt. Van onszelf afvragen of we de sprong wel zouden durven nemen waren we nu echt gesprongen. En was er geen weg terug.

 

En dit is pas het begin…

Het huis kopen is natuurlijk pas het begin. We moeten nu na gaan denken over een andere school voor de kinderen, wellicht een andere baan voor mijn man, een plan maken voor het verbouwen van het huis en alle andere dingen waar ik nu nog even niet aan heb gedacht, maar die me straks allicht te binnen schieten. Ik hou je op de hoogte!

 

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

 

Lees ook

 

Uitgelichte afbeelding: Pixabay

Gera Stockschen

In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger, tekstschrijver. Bovenal vrouw van de liefste, moeder van drie lieve kinderen en in verwachting van de vierde. Ook nog eens gek op eten en een echte levensgenieter die moeilijk stil kan zitten.

«

2 COMMENTS
  • Nicole Orriëns
    3 maanden ago

    Wat een mooi avontuur gaan jullie aan Gera! En het voordeel van emigreren naar Duitsland lijkt me dat het niet zo ver weg is.

  • Marion
    3 maanden ago

    Spannend en herkenbaar. In 2001 verhuisden wij van midden Nederland naar een gehucht op het Friese platteland. Wat qua taal en Friese gewoontes lijkt op emigreren. Inmiddels wonen we weer (18 jaar later) weer in de bewoonde wereld (Meppel). Ik ga jullie avonturen zeker volgen.

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.