TOP
5 fases van rouw
Boeken Shoppen

Rouwproces | De 5 verschillende fases

In mijn leven heb ik al heel wat persoonlijke tegenslagen mogen ervaren. Mijn vader verklapte mij een tijdje geleden dat mijn veerkracht één van die dingen is die hij zo aan mij bewondert. Toch verloopt het rouwproces na een (grote) tegenslag bij mij min of meer hetzelfde als bij ieder ander. Wist je dat het rouwproces uit 5 fases bestaat? Vandaag beschrijf ik de 5 fases van rouw, in de hoop dat je (h)erkenning vindt.

 

5 fases van rouw

Volgens psychiater Elisabeth Kübler Ross bestaat het rouwproces uit 5 verschillende fases die ik hieronder per fase zal behandelen. Het is misschien wel goed om te weten dat de volgorde van het doorlopen van de verschillende fases per persoon kan verschillen. Denk dus vooral niet dat jouw proces “raar” verloopt!

 

Ontkenning

Een tegenslag komt vaak als een donderslag bij heldere hemel. Ter zelfbescherming is de eerste reactie daarom vaak ontkenning. De waarheid is vaak te groot is om in één keer te bevatten. Door het gebeurde te ontkennen kun je zelf bepalen hoe snel het verdriet wordt toegelaten. In sommige gevallen weigert iemand de emoties toe te laten. Ze blijven op die manier vastzitten in deze fase, wat ontkende rouw wordt genoemd. 

 

Woede

Woede hoort ook bij het rouwproces. Boosheid op alles en iedereen. Waarom gebeurt dit mij? Ook boosheid is, net als ontkenning, een beschermingsmechanisme en een belangrijk onderdeel van het rouwproces. Het is belangrijk dat je de woede voelt, omdat onder die woede de pijn verborgen zit.

 

Marchanderen

Marchanderen is een duur woord voor onderhandelen. Je belooft het een te doen in ruil voor het ander. De drijfveer in deze fase is hoop.

 

Verdriet en depressie

En dan begint de acceptatie van de harde waarheid. Want wat je ook doet, je kunt helaas helemaal niks aan de situatie veranderen. Je voelt je machteloos en onbegrepen waardoor je je kunt terugtrekken en afsluiten. De oorzaak van depressie ligt vaak in het onderdrukken van de boosheid.

 

Aanvaarding

Hoe groot het verdriet ook is, op een dag zul je merken dat het verlies toch een plekje krijgt. Het verlies een plekje geven betekent absoluut niet hetzelfde als iets of iemand vergeten. Het betekent alleen dat je geleerd hebt je leven zelf opnieuw in te richten. Je hebt besloten om verder te gaan en daar hoort het maken van nieuwe plannen ook bij.

 

Literatuur

Als je in de rouw bent kun je je vaak onbegrepen voelen door je omgeving. Misschien begrijp je ook wel helemaal niks van jezelf. Het kan dan helpen om te lezen over rouw en rouwverwerking. Weten dat je niet alleen bent zorgt vaak voor een stukje herkenning in een ontzettend roerige en moeilijke periode.

 

5 fases van rouw

 

Gera Stockschen

Moeder van drie prachtige kinderen, levensgenieter, fanatiek. Kan moeilijk stilzitten, is gek op ijs en chocola.

«

»

1 COMMENT
  • Roelina
    4 maanden ago

    Zo waar, en alle stadia zijn zo nodig. Ik heb het aan den lijve ondervonden. Startte ook in de ontkenning. Niet in het ontkennen van het verlies, maar het ontkennen hoeveel pijn het eigenlijk doet. Het toelaten van het verdriet is heel moeilijk. Maar wel nodig, op den duur.

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *